Marhule
Marhule sú jedinečný dar prírody.
#ShowMore#
Marhule majú svoj charizmatický vzhľad a ich plody sú známe svojou sladkou chuťou a osviežujúcou šťavnatosťou. Marhule majú širokú škálu farieb a tvarov, čo ich robí neodolateľnými či už pre chuťové poháriky, a aj pre oči. Zrelé plody sú nielen chutné, ale obsahujú aj množstvo vitamínov a vlákniny, ktorá je pre naše zdravie veľmi prospešná. V našej ponuke medzi voľnokorennými stromami nájdete rôzne odrody marhúľ, od skorých po neskoré, od menších po veľkoplodé, ale aj špeciálne rezistentné a samoopelivé odrody.
Najpredávanejšie
Marhule (Prunus Armeniaca)
Marhule sú veľmi obľúbeným ovocím a svoje miesto si našli v mnohých záhradách. V zrelosti sú oranžové a na slnečnej strane sa často formuje takzvané červené líčko. Ich šupka je jemná, hladká a takmer bez chĺpkov čím sa odlišujú od broskýň či nektáriniek. Plody marhule obsahujú vitamín C, a vitamíny B1, B2 a tiež vápnik a fosfor. Okrem toho sú bohaté na minerálne látky, ako je vápnik, železo či karotén, ktorý blahodárne pôsobí na pokožku a oči.
Pestovanie Marhúľ
Pre pestovanie marhúľ vyberáme dostatočne teplé a slnečné stanovisko a vyhýbame sa veterným miestam. Neodporúča sa pestovanie v takzvaných mrazových dolinách. Marhule pestujeme v neutrálnej, priepustnej a ľahkej pôde. V ťažkých pôdach má koreňový systém marhule problém sa rozvinúť čo značne oslabuje celý strom a znižuje jeho úrodu.
Výsadba Marhúľ
Pred výsadbou voľnokorennej marhule si najprv upravíme jej korene. Odstránime poškodené časti, a jemne skrátime hrubé korene pričom tenké vlásočnice nijak nestriháme. Takto upravený koreňový systém následne namočíme na 2 až 24 hodín do vody. Jemné skrátenie hrubých koreňov uľahčí stromu nasať vodu.