Marhule
Najpredávanejšie
Marhule (Prunus Armeniaca)
Marhule sú veľmi obľúbeným ovocím a svoje miesto si našli v mnohých záhradách. V zrelosti sú oranžové a na slnečnej strane sa často formuje takzvané červené líčko. Ich šupka je jemná, hladká a takmer bez chĺpkov čím sa odlišujú od broskýň či nektáriniek. Plody marhule obsahujú vitamín C, a vitamíny B1, B2 a tiež vápnik a fosfor. Okrem toho sú bohaté na minerálne látky, ako je vápnik, železo či karotén, ktorý blahodárne pôsobí na pokožku a oči.
Pestovanie Marhúľ
Pre pestovanie marhúľ vyberáme dostatočne teplé a slnečné stanovisko a vyhýbame sa veterným miestam. Neodporúča sa pestovanie v takzvaných mrazových dolinách. Marhule pestujeme v neutrálnej, priepustnej a ľahkej pôde. V ťažkých pôdach má koreňový systém marhule problém sa rozvinúť čo značne oslabuje celý strom a znižuje jeho úrodu.
Výsadba Marhúľ
Pred výsadbou voľnokorennej marhule si najprv upravíme jej korene. Odstránime poškodené časti, a jemne skrátime hrubé korene pričom tenké vlásočnice nijak nestriháme. Takto upravený koreňový systém následne namočíme na 2 až 24 hodín do vody. Jemné skrátenie hrubých koreňov uľahčí stromu nasať vodu.