Stolový vinič
Stolový vinič - výnimočná chuť v každej bobuľke!
#ShowMore#
Pestovať vlastný vinič je fascinujúce dobrodružstvo. Vstúpte do sveta vinohradníctva a vychutnávajte si vlastné hrozno presne podľa svojich chuťových preferencií. Okrem krásneho estetického doplnku vo vašej záhrade vám vinič ponúka chutné a šťavnaté plody. Pestovanie viniča je skvelým spôsobom, ako priniesť do svojho života kúsok tradície a kultúry vinohradníctva. Vyberte si z našej širokej ponuky kvalitného viniča.
Najpredávanejšie
Stolový vinič
Vinič je výnimočná rastlina, ktorú môžete pestovať na záhrade, vinici alebo pozemku pri chalupe. Odmenou sú lahodné hrozná každý rok. Vinič je pôvodom z oblasti Stredomoria a jeho bobule sú známe sviežou chuťou s vysokým obsahom cukru. Môžete si vybrať medzi stolovými odrodami pre priamy konzum a muštovými odrodami na výrobu nápojov. Farby sa delia na biele, červené a ružové. Vinič si vyžaduje chránené miesto pred vetrom a mrazmi, citlivý je na pokles teplôt pod -20°C. Pestovať ho môžete v rôznych polohách, vrátane južnejších a stredných, kde zabezpečíte správne podmienky. Starostlivosť zahŕňa zastrihávanie, odber plodov a zabezpečenie dostatočnej výživy pre rast. Pestovanie vlastného stolového viniča má mnoho výhod. Bezpochyby najlepšou je to, že si môžete vychutnať čerstvé a zdravé bobule priamo z vlastnej záhrady.
Výsadba
Pred výsadbou voľnokorenného viniča korene namočte na 3-4 hodiny do vody. Pri výsadbe odstráňte všetky výhonky okrem toho najsilnejšieho. Vinič vysádzajte s najnižším púčikom na výhonku tesne nad povrchom pôdy. Odrežte všetky zlomené alebo príliš dlhé korene. Vykopte dostatočne veľkú jamu, aby ste mohli rozšíriť koreňový systém. Potom korene úplne zasypte zeminou. Nezabudnite použiť aj mykorízne huby, ktoré napomôžu rozvoju koreňového systému.
Mulčovanie sa pre hrozno zvyčajne neodporúča, pretože mulč udrží príliš nízku teplotu pôdy. Vinič rastie najlepšie v teplejšej pôde.
Počiatočné zavlažovanie
Po výsadbe vinič počas prvého roka pravidelne zalievajte. Koreňový systém musí rásť a usadiť sa, aby umožnil rast výhonkov v prvom roku.
Opora
Vinič potrebuje nejaký druh podpory, inak sa bude ťahať po zemi. Podperou môže byť altánok zakrývajúci terasu pre tieň alebo môže byť jednoduchý ako stĺp v zemi na podopretie kmeňa viniča. Vinič možno pestovať aj pozdĺž existujúceho plotu. Prakticky akýkoľvek typ nosnej konštrukcie bude stačiť za predpokladu, že je pevný. Vinič rastie rýchlo a je dosť ťažký. Vinič možno tvarovať a orezávať do takmer akejkoľvek formy, výšky, šírky a tvaru.
Polievanie
Mladé hrozno vyžaduje pravidelné týždenné zavlažovanie, v závislosti od zrážok, počas prvých dvoch rokov počas vegetačného obdobia. Na konci druhého vegetačného obdobia by sa mal založiť kmeň a váš vinič už pravdepodobne nebude potrebovať ďalšie zavlažovanie, pokiaľ si to nevyžadujú špecifické pôdne podmienky (piesočná, dobre odvodnená) alebo dlhotrvajúce sucho.
Vodu aplikujte vždy iba ku koreňom. Vyhnite sa namočeniu listov, pretože to môže podporiť mnohé choroby hrozna. Na jeseň zalievanie minimalizujte, povzbudíte tým rastlinu, aby sa pripravila na zimu.
Hnojenie a mulčovanie
Prvé dva alebo tri roky, vždy skoro na jar, aplikujte kompost okolo viniča. Vinič rastie energicky a každý rok môže potrebovať prísun živín. Na rozdiel od mnohých iných rastlín je najlepšie nemulčovať okolo spodnej časti viniča, pretože mulč môže udržať pôdu príliš chladnú. Korene viniča majú radi teplo. Zabráňte tiež rastu trávy a iných rastlín pod viničom. To umožňuje, aby sa pôda zahriala skoro na jar a udržala vyššie teploty pôdy na podporu rastu. Udržujte teda pôdu pod viničom bez iných rastlín a počas vegetačného obdobia ju jemne okopávajte.
Prerezávanie viniča
Pravidelné strihanie je najdôležitejší krok k pestovaniu hrozna, pretože mu pomáha produkovať zdravú úrodu a prežiť veľa rokov. Noví pestovatelia hrozna sú často prekvapení, koľko viniča sa odstráni počas rezu. V priemernom vinohrade sa každú zimu odreže 80 – 90 % nového prírastku. Hrozno totiž vzniká na nových výhonkoch, nie na starých konároch.
Presný postup rezu viniča závisí od toho, ako sa ho rozhodnete pestovať a koľko miesta preňho máte. Vo všeobecnosti sa však vinič strihá na 1 – 2 kmene, 2 – 4 kordóny (drevnaté ramená) a ostrohy obsahujúce puky, ktoré produkujú hrozno budúcej sezóny.
Prvý rok
Prvý rok je prerezávanie rovnaké bez ohľadu na to, ako plánujete tvarovať vinič. Kľúčom je vytvoriť silný koreňový systém a rovný kmeň.
Po prvej sezóne bude mať váš vinič pravdepodobne jeden alebo niekoľko hlavných výhonkov, z ktorých vyrastajú tenké bočné výhonky. Vyberte si najzdravšie 1 – 2 hlavné výhonky a zvyšok odstráňte. Odrežte všetky bočné výhonky, ktoré sa rozvetvujú z hlavného. Priviažte tento hlavný výhon ku kolíku alebo k plotu, aby rástol priamo hore. Odstráňte hornú časť hlavného výhonku, aby ste v ďalšej sezóne prinútili vinič pestovať bočné výhonky. Odstrihnite späť tam, kde má výhonok priemer ceruzky a púčiky vyzerajú bacuľaté a zdravé.
Po prvom roku
Počas druhého leta vytvarujte bočné výhonky na mrežu alebo plot tak, aby prebiehali rovnobežne so zemou po oboch stranách kmeňa. Keď kmeň dosiahne mrežu a má požadovanú výšku a vytvoria sa bočné kordóny, každú zimu alebo na jar prerezávajte vinič pred začiatkom rastu. Pamätajte, že hrozno sa produkuje na raste aktuálnej sezóny, ktorý vyrastá z dreva minulej sezóny. Silné prerezávanie poskytuje najlepšie ovocie. Ľahký rez má za následok veľké úrody nekvalitného hrozna.
Strihanie starých, zanedbaných viníc
Starý, zanedbaný vinič treba orezávať po etapách. Vaším cieľom je dostať vinič späť na jeden kmeň s dobre umiestnenými ťažňami. Režte, keď je vinič v kľude, tesne pred začiatkom rastu na jar. Ak je vinič prerastený alebo má nadmerné mŕtve drevo, je dobré odrezať celý vinič niekoľko centimetrov nad zemou. To podporí rast nových výhonkov zo zeme, ktoré môžete použiť na opätovné pestovanie viniča od začiatku.
Aj keď chcete zanechať časť starého porastu, mali by ste založiť nový kmeň a odstrániť starý, keď sa založí nový:
- Vyberte nový kmeň z prútov rastúcich zo spodnej časti viniča.
- Vybraný nový kmeň zrežte späť na požadovanú výšku.
- Vyberte si dva výhonky z každej strane, ktoré budú túto sezónu prinášať ovocie, a počas rastu ich priviažte k mriežke. Ak nie sú žiadne bočné výhonky, počkajte do ďalšej sezóny a vyberte dva nové výhonky, ktoré sa stanú kordónmi, pričom ostatné odstráňte nižšie.
- Odstráňte ostatné staré drevo. Počítajte s tým, že môžete odstrániť VEĽA starého dreva.
- Pokračujte v prerezávaní a výcviku ako pri novom viniče.
Choroby a možnosti ochrany
Dobrá cirkulácia vzduchu je veľmi dôležitá pre prevenciu väčšiny chorôb. To znamená, každoročné prerezávanie, aby sa vinič príliš nezahustil. Rovnako je dôležité hrabanie a odstraňovanie lístia každú jeseň, ako aj zber a kompostovanie opadaného ovocia. Po orezaní odstráňte odrezky z viniča. Ak je to možné, choré časti viniča by sa mali pri prvom príznaku choroby odstrániť a zlikvidovať, aby sa zabránilo šíreniu do zvyšku viniča. Pri pestovaní viniča je dôležité sledovať príznaky chorôb a pravidelne vykonávať preventívne opatrenia. Správne postreky a starostlivosť pomôžu udržať váš vinič zdravý a priniesť hojné plody.
Tu sú 4 časté choroby viniča:
Peronospóra
Hubová choroba šíriaca sa za daždivého počasia.
Poškodenie: Žlté olejové škvrny na listoch, ktoré sa rýchlo menia na hnedejúce a odumierajúce časti.
Ochrana: Preventívne postreky prípravkami Discus a Quadris, aplikované trikrát tesne pred kvitnutím, po odkvitnutí a 10-14 dní po ňom. Pri napadnutí použiť Kuprikol, Vincare, Champion 50 WG a iné.
Múčnatka
Hubová choroba sa rozvíja pri suchom počasí a vysokých teplotách.
Poškodenie: Bobule a listy s bielymi vláknami pripomínajúcimi múku, následné sivejnutie a hnednutie.
Ochrana: Preventívne postreky prípravkami Discus a Quadris, následne aplikácie Discus, Dynali, Kumulus WG, Cabrio top a iné.
Pleseň sivá
Hubová choroba, ktorá sa vyskytuje za daždivého počasia na dozrievajúcich strapcoch a bobuliach.
Poškodenie: Zhnité bobule a znižujúca sa úroda.
Ochrana: Postreky s ochrannou lehotou, použiteľné prípravky: Cantus, Teldor 500 SC, Prolectus a iné.
Červená spála viniča
Riedka choroba spôsobená hubou, vyskytujúca sa pri vysokej vzdušnej vlhkosti.
Poškodenie: Žltozelené až žlté škvrny na listoch, ktoré hnednú a opadávajú.
Ochrana: Aplikácia postrekov pri silnom výskyte, odporúča sa pohrabať a spáliť opadané listy. Použiť prípravky ako Dynali, Kuprikol 50, Cabrio Top a iné.
Pestovanie vlastného stolového viniča si vyžaduje trpezlivosť a starostlivosť, ale každoročne vás za to odmeňuje chutnými a zdravými strapcami hrozien.